Ish presidenti rumun në gjykatë, i akuzuar penalisht për krime kundër njerëzimit

Ish presidenti rumun në gjykatë, i akuzuar penalisht për krime kundër njerëzimit

Ion Iliesku, po përballet me akuza të lidhura me vdekjen protestuesve në një demonstratë anti-qeveritar 1990 në Bukuresht të shtypur nga minatorët, komunistët dhe idhëtarët e Çausheskut

BUKURESHT RO: I futur në krye të vendit në mënyrën më prefide të asaj kohe ( gjashtë muaj pas përmbysjes dhe ekzekutimin e liderit komunist Nikolae Çaushesku) Ish presidenti rumun Ion Iliesku, pritet të dënohet penalisht për krime kundër njerëzimit. Për këtë shkruan shtypi botëror Ion Iliesku – po përballet me akuza të lidhura me vdekjen( vrasjen) e disa protestuesve në një demonstratë anti-qeveritare në vitin 1990.

Simbas, shtypit rumun sot, Ion Iliesku, ishte i programuar dhe i kalkuluar për kalim politik, simbas asaj që thirret “Marrveshje e Katovicës”, një marrveshje, kjo, e cila thuhet se ka qenë e kalkuluar dhe e programuar se si do të vinin në pushtet këto forca të “reja”, dhe si do të mbroheshin ato të kaluarat ( komunistët ), nga drejtësia e kontrolluar po prej njerëzve të tyre, në qeverinë pos komuniste.

Sidomos, kjo do të ndodhte mbas ekzekutimit të Nikolae Çausheskut dhe gruas së tij Elena, për ruajtur kastën tjetër, jo më për t’u “pushkatuar, por as edhe të dënoheshin edhe me burg” ashtu si faktisht ndodhi edhe në Shqipëri.

Ku sot udhëheqin bijët e Bllokut mbi 80% e ministratave dhe deputeteve te majtë janë bijtë e bijat e ish kontigjentit më famëkeq të regjimit komunist në Shqipëri në mbrojtje të ish komunistëve.

Vetëm mbas 25 vjetëve ish-Presidenti Ion Iliesku, u shfaq të mërkurën para gjykatës së lartë të Rumanisë, e cila shkruan shtypi i atij vendi, po e ndjek atë penalisht “për krime kundër njerëzimit”, veprim, që ky i akuzuar mendohet se e ka kryer gjatë një proteste të përgjakshme anti-qeveritare 25 vjet më parë në të cilin gjashtë njerëz në atë kohë kanë vdekur dhe qindra të tjerë u plagosën”, shkruan sot shtypi amerikan duke iu referuar shtypit rumun.

Ion Iliesku, 85 vjeç, shkoi në Gjykatën e Lartë të Kasacionit dhe Drejtësisë të mërkurën për të dëgjuar akuzat lidhur me shkeljen e ligjeve – shtypjes së dhunshme të protestës 25 vjet më parë.

Megjithëse, ai mohon akuzat, shkruan shtypi :“Ai nuk ka bërë asnjë deklaratë publike gjatë seancës se nuk ka dhënë ai urdhër ose ishte në dijeni për vrasjet dhe dhunën e perdorur”.

Gjykata e lart e cila merret me gjykimin dhe dënimin për krimet e komunizmit, tha se ai po ndiqet me akuzën se ka “dhenë urdhër dhe ka qenë në dijeni për vdekjen e katër personave, dhe nga të shtënat 3 janë lënduar dy vdiqen me vone” kurse, kan qenë të privuar me heqjen e lirisë së tyre, pra me burg 1,000 të tjerë.

Hetimet, simbas shtypit rumun kanë shpjeguar se pse ai është duke u akuzuar – mbasi ata thonë se ka fakte, që tregojnë simbas deshmitarve se Ion Iliesku, ka përdorur idhëtarët e komunizmit – të Nikolae Çausheskut, për t’i ndërsyer ata kundra protestuesve – Duke, përdorur kështu një strategji të veçantë kundra protestuesve dhe fshehur policinë sekrete “Security”, e cila ka qendruar pas minatrove në dhunën e përdorur me këtë rast.

Ish kreu i Shërbimit Informativ Rumun në atë kohë, Virgil Magureanu, një aleat i ngushtë i Iliesku, u shfaq edhe ai para gjykatës, dje në mbrojtje të ish presidentit. I pyetur nëse Iliesku ishte fajtor për krime kundër njerëzimit, ai tha: “Kjo është një pyetje budallaqe – ai ishte për demokraci dhe jo për rikthimin e Nikolae Çausheskut.”

Më vonë të enjten, si i dyshuar u paraqit dhe ministri i mbrojtjes në atë kohë, Viktor Stankulesku, i cili gjithashtu u shfaq para gjykatës. Ai u tha gazetarëve se prokurorët nuk e kan cituar atë si i dyshuar në këtë rast.

Në qershor të vitit 1990, minatorët e qymyrit dhe sindikalistët e minierave në Rumani, me ndihmën edhe të policië shkatërruan një demonstratë të fuqishme një javore – të bër gjatë protestave pro-demokracisë në Bukuresht, duke arrestuar dhe duke mposhtur mijëra njerëz me dhunë.

Komunistët, dhe idhëtarët e Nikolae Çausheskut, përfshirë minatorët dhe zonat rurale iu kundërvunë me zhvilluan atë kohë anti-protesta, të cilat ishin për rikthmin e regjimit të Nikolae Çausheskut. Ata dolën në atë kohë rrugë e sheshe me parrulla dhe portretet e Çausheskut – dhe i thurnin lavde partisë komuniste dhe Nikolae Çausheskut.

Më pas, mbasi protestat u shtypën me dhunë – ish presidenti Ion Iliesku – doli në televizor dhe falënderoi minatorët, duke tërhequr kritika ndaj atyre protestuesve të cilët i akuzojë si të manipuluar nga të huajt. Stacionet televizive rumune, që kontrolloheshin ende nga gazetarët komunistë, të cilët kishin sherbyer aty edhe në kohën e Çausheskut, nuk bën gjë tjetër veçse “replayed” i ridhanë disa her në ditë pamjet e fjalimit të tij të mërkurën ku presidenti ishte duke falenderuar minatorët.

Skena të tilla thotë një ish protestues sot 25 vjet mbas kësaj ngjarje na kujtuan edhe një here frikën, dhe na u duk se ishim kthyer sërish në kohën e televizionit të propogandës komuniste. Njerëzit e “Sicuritas” ishin në pushtet, tha ai duke shtuar se frika erdhi duke u rritur.

Shtypi rumun shkruan rreth gjykimit të këtyre ngjarjeve se Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka urdhëruar Rumaninë, të paguajë kompensim për viktimat dhe të lënduarit edhe në se ka krime apo jo gjatë atyre protestave.

Mbasi sipas tyre dhe organizatave të tjera që merren me të drejtat e njeriut në Rumani dhe botë, rasti i ngjarjve të 1990 në Bukuresht, nuk është hetuar deri më tani siç duhet, kjo simbas tyre për shkak të pranisë së vazhdueshme të ish-komunistëve në qeveri – dhe sidomos në organet e drejtësisë. Duke u bërë një mbrojtje të fort jo vetëm presonave të këtij rasti por edhe shumë krimeve të kohes se komunizmit.

Por, megjithate thuhet se nga rritja e “trysnisë” ndërkombëtare për drejtësi edhe në Rumani në mars, ata njoftuan prokurorët e një Gjykate ushtarake, e cila do të merret me gjykimin e krimeve të komunizmit se do të rihapin edhe rastin e dhunës së përdorur nga minatorët për shtypjen e protestës pro-demokraci më 1990.

25 vjet më parë mijëra rumunë, nga frika emigruan në perendim pas trazirave me dyshime rreth angazhimit të Rumanisë ndaj demokracisë, gjashtë muaj pas përmbysjes dhe ekzekutimin e liderit komunist Nikolae Çaushesku – shkruan sot shtypi amerikan në SHBA, rreth kësaj ngjarje.

Iliesku u zgjodh president tri herë, duke shërbyer prej vitit 1990 deri 1996 dhe nga viti 2000 deri në vitin 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *