Një vit nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës

Një vit nga nënshkrimi i Marrëveshjes së Prespës

Me rastin e një vjetorit të nënshrkimit të marrëveshjes së Prespës, LSDM e Gostivarit ka thënë se e njejta nuk ka mbyllur vetëm problemin dekadësh me Greqinë, por solli intergrimin euro-atlantik të vendit dhe një të ardhmen më tëmirë për qytetarët.

“Pas nënshkrimit të Marrëveshjes, u hap procesi i pranimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO. Pas dërgimit të ftesës dhe pas procesit të ratifikimit në të gjitha vendet anëtare, në mars të këtij viti, në kushte të një pandemie globale, Republika e Maqedonisë së Veriut u bë shteti i 30-të anëtar i NATO-s. Një nga dy angazhimet strategjike të bëra në referendumin e 1991 është realizuar. Garancia më e fortë për sovranitetin territorial, garantimin e sigurisë dhe stabilitetit. NATO është aleanca më e suksesshme ushtarake dhe politike në historinë e civilizimit botëror. Sot ne jemi krah për krah me më të suksesshmit, më të zhvilluarit dhe më të fuqishmit”.

Draboljub Filiposki, kryetar i LSDM-së së Gostivarit, tha se përveç anëtarësimit në NATO, marrëveshja na ka afruar një hap më pranë BE-së. Në mars të vitit 2020, BE mori një vendim pozitiv për të filluar negociatat e anëtarësimit. Gjatë kësaj periudhe, korniza e bisedimeve është duke u finalizuar, dhe ne presim që negociatat e anëtarësimit të fillojnë zyrtarisht deri në fund të vitit 2020, tha ai, duke shtuar se VMRO-DPMNE dhe Mickoski nuk arritën të bllokojnë përparimin dhe se nuk do të kenë sukses ta kthejnë vendin sërish në izolim.

“Ndërsa Zoran Zaev, LSDM dhe Qeveria kishin qasje shtetërore dhe përgjegjësiqytetare, Hristijan Mickoski dhe VMRO-DPMNE bënë të pamundurën për të parandaluar përparimin dhe procesin e integrimit. Mickoski dhe VMRO-DPMNE kritikuan Marrëveshjen e Prespës, nuk e njohën emrin kushtetues, por nuk u shqetësuan kur deputetët e tyre morën pagat nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ata kërcënuan të anulojnë marrëveshjen dhe të rrezikojnë anëtarësimin në NATO dhe përparimin e BE. Për VMRO-DPMNE, marrëveshja me Bullgarinë ishte kapitulluese, dhe Mickoski i tha publikisht Borisov se ai e mbështeti atë, d.m.th. “e mbështeti” atë. Për fat të mirë, përpjekjet e tyre shkatërruese për të bllokuar dhe penguar përparimin kanë dështuar dhe përpjekjet për ta kthyer shtetin në kohë izolimi dhe ndarjeje do të dështojnë”.

Marrëveshja e Prespës u nënshkrua me 17 qershor të vitit të kaluar nga kryeministrat e asaj kohe të Maqedonisë dhe Greqisë, Zoran Zaev dhe Alexis Tsipras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *