Sa të pastra janë duart tuaja? Rezultatet mund t’ju shokojnë

Sa të pastra janë duart tuaja? Rezultatet mund t’ju shokojnë

Gazetarja e Daily Mail, Jennie Agg, ka zbuluar përmes një eksperimenti se duart tona nuk janë edhe aq të pastra sa mendojmë, megjithëse i lajmë ato vazhdimisht.

Ajo përdori një aparat fotografik të veçantë UV për të testuar teknika të ndryshme të larjeve nga mënyra më e shpejtë e deri tek ajo 30 sekondëshe, siç rekomandohet edhe nga ekspertët e shëndetësisë. Rezultatet mund t’ju shokojnë dhe t’ju bëjnë të mendoheni mirë kur të ndodheni herën tjetër pranë lavamanit.

Fotografitë tregojnë se sa  më të bardha të jenë duart aq më shumë mikrobe mbartin, dhe sa më të zeza aq më të pastra janë ato. Qendra për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve në SHBA këshillon që duart të lahen për 15-30 sekonda, pasi është koha e duhur për të larguar bakteret duke përdorur sapun.

Dr Ackerley shprehet gjithashtu se duhet t’i kushtojmë rëndësi edhe tharjes së tyre, pasi 85% e mikrobeve transmentohen nga duart e lagura.

Para larjes

Kur thjesht i shpërlani me ujë pa përdodur sapun

Kur i lani për gjashtë sekonda pa përdorur sapun

Kur i lani për 15 minua me sapun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *