Dubai është i pari në botë që lëshon një taksi fluturuese

Kompania që zhvillon avionë të tillë, Joby Aviation, dhe Emiratet e Bashkuara Arabe nënshkruan një marrëveshje për të nisur një linjë të tillë ajrore dhe ranë dakord që vetëm taksitë ajrore të Joby do të fluturonin mbi Dubai për gjashtë vitet e ardhshme. Pas fluturimit të parë pilot vitin e kaluar, Joby Aviation zhvilloi gjithashtu një demonstrim të avionëve dhe teknologjisë së saj në Nju Jork. Nëse planet e tyre ambicioze realizohen, ata duhet të fillojnë të ofrojnë shërbime transporti në taksitë e tyre ajrore në zonën e Big Apple vitin e ardhshëm.

Në të njëjtin vit, ata po planifikojnë edhe operacionet e tyre fillestare në zonën e Dubait, ndërsa kanë shënuar vitin 2026 si vit që do të fillojnë ofrimin e një shërbimi komercial taksi ajror.

Ne jemi të nderuar të bashkëpunojmë me Qeverinë e Dubait për të demonstruar vlerën e transportit të qëndrueshëm ajror në botë. Marrëveshja historike e sotme trajton të tre opsionet e nevojshme për nisjen e suksesshme të një shërbimi taksi ajror – rruga përfundimtare drejt operacioneve aktuale, një infrastrukturë e vendosur mirë e mbështetur nga partnerët dhe një avion me kapacitet dhe rreze për të bërë udhëtime kuptimplote, tha themeluesi dhe Drejtori CEO pas nënshkrimit të kontratës, drejtori i Aviacionit Joby JoeBen Beavert.

Pas Dubait, Bivert thotë se ata synojnë të vazhdojnë të zgjerojnë operacionet e tyre në pjesë të tjera të Emiratet e Bashkuara Arabe. Marrëveshja që u garanton atyre ekskluzivitetin është mjaft interesante pasi Emiratet e Bashkuara Arabe kanë kontraktuar më parë me operatorë të tjerë taksi ajror si Archer Aviation, por këto kompani tani do të duhet të drejtohen në qytete të tjera të vendit pasi nuk do të mund të operojnë në Dubai.

Taksitë ajrore të Joby janë avionë eVTOL, që do të thotë se mund të ngrihen dhe ulen vertikalisht, kështu që nuk kanë nevojë për një aeroport aktual, por për një lloj heliporti. Në modelet që do të fluturojnë mbi rrugët e Dubait dhe duhet të lidhin aeroportin me disa lagje, ka një vend për një pilot dhe 4 pasagjerë. Shpejtësia maksimale e fluturimit është deri në 320 km/h dhe ky aeroplan duhet të shkurtojë udhëtimin nga 45 minuta në vetëm dhjetë minuta.