Trajanovi dorëzon iniciativë në Gjykata Kushtetuese për vlerësimin e ndryshimeve në Kodin Penal

Në Gjykatën Kushtetuese është dorëzuar nisma për vlerësimin e ndryshimeve në Kodin Penal. Numri i të thirrurve po rritet, duke hedhur poshtë pretendimet se janë pajtuar me ish-kryeministrin Gruevski në takime të fshehta.

Lideri i Gjykatës Kushtetuese dhe deputeti, Pavle Trajanov, ka dërguar iniciativën në Gjykatës Kushtetuese  në të cilën kërket rishqyrtim i ndryshimeve i Kodit Penal me të cilat zvogëlohen dënimet për shpërdorim detyre dhe bashkim kriminal, si dhe për ndërhyrje në publik, prokurimi në dëm të shtetit. Ai pret që Gjykata të marrë një masë të përkohshme për shtyrjen e zbatimit të ndryshimeve në Kodin Penal deri në marrjen e një vendimi përfundimtar.

Pasi amendamentet kaluan filtrin parlamentar, lideri i BDI-së tërhoqi vëmendjen me një sërë pretendimesh se të njëjtat janë negociuar edhe në kohën e Zaevit dhe Gruevskit. Ai mohoi se koha e këtyre ndryshimeve kishte për qëllim kthimin e Gruevskit në vend.

Disa nga opozitarët nga blloku shqiptar dolën me pretendime se ndryshimet synojnë kthimin e Gruevskit nga Budapesti. Presidenti Pendarovski bëri të ditur se këtë vit në dy raste nga struktura të afërta me opozitën dhe ish-politikanë i janë dërguar propozime për të shqyrtuar faljen e disa politikanëve, por ai ka refuzuar. Gruevski më pas i bëri thirrje që të shpallë publikisht se kush i ka kërkuar amnisti. Ai, por edhe Zaev dhe Osmani, kanë mohuar se ka pasur takime të fshehta për kodin penal.