Lot gëzimi dhe përqafime, amerikanët e liruar nga Irani mbërrijnë në SHBA

Pasi u konfirmua transferimi, pesë të arrestuarit amerikanë dhe dy të afërmit e tyre hipën në një avion të Katarit dhe u nisën nga Teherani, në të njëjtën kohë kur dy nga pesë të arrestuarit iranianë zbarkuan në Doha në rrugën e tyre për në shtëpi. Tre iranianë zgjodhën të mos ktheheshin në Iran.

Marrëveshja heq një pikë fërkimi midis SHBA-së, e cila e quan Teheranin një sponsor të terrorizmit, dhe Iranit, të cilit SHBA-të i referohen si “Satani i Madh”. Por është e paqartë nëse kjo do t’i afrojë të dy rivalët për çështje të tjera, si programi bërthamor i Iranit dhe mbështetja e tij për grupet paraushtarake rajonale, apo prania ushtarake e SHBA në Gjirin Persik dhe sanksionet e SHBA.

Amerikanët e liruar përfshijnë Shiamak Namazi, 51 vjeç dhe Emad Sharqi, 59 vjeç, biznesmenë me shtetësi të dyfishtë amerikane dhe iraniane dhe ambientalistin 67-vjeçar Morad Tahbaz, i cili gjithashtu ka nënshtetësi britanike. Detajet e dy të tjerëve nuk u bënë publike.